Ole rehellinen itsellesi

Eräässä ensimmäisistä AA-kokouksistani kuulin, että pysyäkseni raittiina tarvitsisin kaksi asiaa: ole rehellinen omalle itsellesi ja ole halukas kehittämään avointa mieltä.

Olin aina ollut ylpeä siitä, että olin rehellinen itselleni. Tietenkin työni edellytti jonkin asteista juonittelua, harhautusta ja kiertelyä, mutta ei koskaan epärehellisyyttä. Toki piti olla ovela ja terävä-älyinen muiden kanssa kauppaa tehdessä. Mutta se, että pettäisin itseäni oli mahdotonta.

Minä olen aina vakaasti uskonut tieteelliseen lähestymistapaan arvioidessani kaikkea. Yksi suosikki-iskulauseeni oli: hanki kaikki faktat ja rohkeasti kohtaa ne. Sitten ryhdyin toimimaan faktojen edellyttämällä tavalla.

Jumalalle kiitos, koska joku ehdotti minulle, että alkaisin työstää Askeleitamme. Kiitos Jumalalle Neljännestä Askeleesta sellaisena kuin se esitetään Isossa Kirjassamme (tartu kynää ja kirjoita paperille). Ensimmäistä kertaa elämässäni suoritin tutkivan ja pelottoman tutkistelun koko elämästäni kirjallisesti. Se oli yksi vaikeimmista kokemuksista elämässäni. Havaitsin, että kuinka paljon helpompaa on itsensä pettäminen kuin pettää muita.

Havaitsin, että faktojen ahkera tutkiminen koski vain niitä faktoja, joista minulla oli jo ennakkoon mielipide. Älyllinen ylpeyteni ja ennakkoluuloiset uskomukseni olivat kierouttaneet ja estäneet hengellisen kasvuni. Olin kykenemätön näkemään ja ymmärtämään edes alkeellisimpia totuuksia.

En suinkaan ollut looginen toimija, niinkuin olin kuvitellut olevani. Olin pikemminkin ihmisolento, jota ohjasi ylpeys ja ennakoluulot – motiivina pääasiallisesti turhamaisuuteni.

Olen täysin vakuuttunut siitä että, jos olisin jättänyt tekemättä perusteellisen kirjallisen inventaarion Ison Kirjan ohjeiden mukaan, niin minulla olisi hyvin hutera ja epätyydyttävä raittius, jos olisin ollenkaan pystynyt säilyttämään raittiuteni.

Niinpä, koska minulla on taipumus olla ehdottoman varma omien mielipiteiteni viisaudesta ja täysin varma muiden väärässä olosta, niin kykenen jatkamaan elämääni harhassa, ellen muistuta itselleni: ole rehellinen ja ole ennakkoluuloton.

D.M./AAGrapevine
Käännös Pena K 21.5.18