Onko ohjelmamme todella itsekäs?

Olen lopen kyllästynyt kuuntelemaan AA-palvareissa vanhaa virttä: Ohjelmamme on itsekäs. Puhuja lausuu tämän ääni väristen: Minä liityin AA:han ja lopetin juomisen vain itseni vuoksi. Mutta ohjelmamme ei ole itsekäs, se on päinvastoin itseni kehittämisohjelma.

En suinkaan vastusta ajatusta raittiuden tärkeydestä. Kun juopotteluni tuli täysin sietämättömäksi, niin puolisoni oli päättänyt jättää minut oman onneni varaan. Niinpä yksi syy lopettaa juomiseni oli avioliittoni hajoamisen pelko, mutta en lopettanut juomista puolisoni vuoksi. Oli muitakin asioita, joista en ollut valmis luopumaan kuten fyysisestä enkä henkisestä terveydestäni. Nämä motiivit liittyivät itsesäilytysviettiini, eikä siinä ollut kysymys itsekkyydestäni.

Näytää siltä, että jos hoen ohjelmamme itsekkääksi, niin se kaivaa esiin luonteeni kaikkein negatiivisimmat piirteet. Jumala tietää, että olen itsekäs vaikken sitä jatkuvasti toitotakkaan muille. Jos ajattelen raittiuttani kapeasta itsekkäästä näkökulmasta, niin toipumistulokseni ovat vaatimattomia. Itse asiassa turvallisin ja varmin tapa toipumiseeni on se, että opettelen ajattelemaan muiden hyvinvointia. Toipumisohjelmamme on itseni työstämisväline – kaukana itsekkyydestä.

Itsekeskeisen toteamuksen ”raittiuteni syrjäyttää kaiken muun” kuullessani tulen ikionnelliseksi siitä, ettei tämän lausuja ole perheeni jäsen, työtoverini eikä hyvä ystäväni. Tällä asenteellahan ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin pitää persettä penkissä ja olla juomatta. Niinpä tälle henkilölle puoliso, lapset ja työpaikka ei merkitse mitään, mikäli ne häiritsevät hänen raittiuttaan.

Jokainen, joka lukee AA:n julkaisemaa kirjallisuutta voi todeta, että sisäinen muuttumisemme tuo kypsyyttä ja raittiutta. Näitä eivät tuo ulkoiset muutokset elämässämme. Kun asetamme raittiutemme ensisijalle, niin olemme valmiit työstämään ohjelmaame riittävästi saadaksemme aikaan sisäisen muutoksen. Ponnistelut ulkoisten asioiden parissa tulevat myöhemmin, kun raittiutemme on vakiintunut. Silloinkin paras keino asioiden hoitamiseksi on yhteistoiminta muiden ihmisten kanssa.

Raittiuteni on aina ykkönen, koska jos katkaisen raittiuteni, niin pelini on menetetty. Niinpä, ennen kuin ryhdyn mihinkään toimenpiteeseen varmistan joka tapauksessa sen, että säilytän raittiuteni olipa tilanteeni mikä tahansa. Kun opin elämään ilman alkoholia, niin voin kohdata monenlaisia ongelmia, jotka liittyvät ihmissuhteisiin työssäni, perheeseeni sekä sosiaaliseen elämääni. Joskus joudun tekemään vaikeita päätöksiä, kun on syytä välttää tiettyjä ihmisiä tai olosuhteita säilyttääkseni raittiuteni. Jos korostan raittiuttani ylenpalttisesti, niin siitä voi tulla normaalin elämän este, jonka haasteita pakenen toteamalla, että nehän voivat johtaa juomiseen. Tällöi en tartu härkää sarvista. Usein vaikeuksien kohtaaminen ja voittaminen Korkeamman Voiman avulla vahvistaa jatkuvaa raittiutta. Se, että etsin tietoa siitä, mikä on oikein ja korrektia syntyneessä tilanteessa, niin tämä tieto vahvistaa raittiuttani. Toisin sanoen, jos teen velvollisuuteni lähimmäisiäni kohtaa, niin sekin vahvistaa raittiuttani. AA:n toipumisohjelma ei ole itsekäs. Se voi päinvastoin vapauttaa minut itsekkyydestäni.

B.M / AAGrapevine