AA:n avulla eläkkeellä

Pari vuotta ennen eläkkeelle siirtymistäni kiinnostuin eläkkeelle siirtyneiden kokemuksista. Niitä tuntui olevan monenlaisia: jotkut kuolivat muutaman kuukauden kuluttua eläkkeelle siirtymisen jälkeen, jotkut alkoholisoituivat Espanjan auringon alla kun taas monet sanoivat elävänsä elämänsä parasta aikaa – vapaana tekemään niitä asioita, joihin aiemmin ollut aikaa. Toiminta on taikasana. Vapaaherraksi siirtymiseen on kuulemma hyvä valmistautua, sillä muutos on iso ja se vaikuttaa miltei jokaiseen elämän osa-alueeseen. Minäkin päätin valmistautua.

Kun yritysjohdon järjestämässä läksiäisjuhlissani minulta kysyttiin, mitä aion tehdä, niin kerroin, että olen asettanut itselleni kaksitoista kirjallista tavoitetta, joita ryhdyn nyt työstämään. Jos olisin kertonut heille, mikä ensimmäinen tavoitteeni on, he olisivat olleet ymmällä, sillä alkoholismini ei ole heidän tiedossaan. Koko varsinaisen työurani olen ollut raittiina AA:n avulla. Ensimmäinen tavoitteeni nimittäin on, että olen päivä kerrallaan edelleen raittiina ja parhaan kykyni mukaan noudatan AA:n kahdentoista askeleen toipumisohjelmaa jokapäiväisessä elämässäni.

Olen ollut nyt eläkkeellä kolme vuotta. Päivittäin käyn läpi tavoitteeni ja työstän niitä kykyjeni mukaan. Ne antavat elämälleni selkeän suunnan.

Olen aktivoitunut AA:ssa. Käyn säännöllisesti AA- palavereissa pari kertaa viikossa, kirjoitan kokemuksiani AA-julkaisuihin, käännän suomeksi mielestäni hyviä kokemuksia AA-Grapevinestä, tapaan tuttuja ja kysyn aika ajoin itseltäni: miten voin olla avuksi? Ohjelmamme yhdestoista askel on tullut minulle entistä tärkeämmäksi. Tätä kautta virtaa energiaa yhdentoista muun tavoitteen työstämiseen.Uskon vahvasti vuosia sitten isoon palaveriin siirtyneen kummini kokemukseen: jos haluat pysyä hyvässä hapessa, niin lue yhä uudelleen toimintaohjeet peruskirjallisuudestamme ja työstä koko toipumisohjelmaamme jatkuvasti.

Joku on kysynyt: Kaipaatko takaisin työelämään? En, sillä koen tehneeni oma osuuteni. Jäin eläkkeelle 68 vuotiaana.

Kaikki se nousujohteinen hyvä, mitä olen näiden raittiiden vuosikymmenien aikana saanut, kytkeytyy AA:han: AA-ryhmiin, AA:n jäseniin ja toipumisohjelmaamme. Kun eräässä yhteydessä totesin tämän, niin AA-tuttuni sanoi, että on siinä mukana myös oma osuutesi. Kyllä näin, mutta ilman toveriseuraamme en olisi jakamassa kokemustani hyvästä eläkkeellä olemisesta.
Olen kiitollinen Jumalalleni, joka AA:n välityksellä on antanut minulle mielekkään, monipuolisen innostavan elämän.

Anonymous